Категории в блога
Последни коментари
Без коментари

Как да съчетаваме правилно роклите и обувките

Публикувано на20.08.2019

На пръв поглед изглежда лесно една рокля да се съчетае с правилните обувки, но това далеч не е така. Дори най-ефектната и скъпа рокля би изглеждала нелепо в съчетание с неподходящи обувки. Същото се отнася и за красивите обувки – комбинирани с неправилната рокля, има огромен шанс да съсипете цялата си визия. Ето какво съветват водещите модни специалисти, когато изхождаме от дължината на роклята:

Рокля над коляното

Съчетанията с къси рокли са едни от най-лесните за изпълнение. Подходящи за ежедневните модели рокли са мокасините, кецовете, балеринките, затворените обувки на висок и нисък ток, сандалите с и без висок ток, но последната комбинация не е сред любимите на модните дизайнери.

За официален повод е добре роклите да се съчетават със стилни чехли с отворена пета, елегантни затворени обувки на висок ток, сандали на висок ток.

Рокля със средна дължина

Важно е да се отбележи, че миди дължината не подхожда на всяка една фигура и изборът на обувки трябва да се прави много внимателно, за да не изглеждате с по-къси крака. Най-подходящите обувки за тази дължина на роклите са стилните затворени обувки на висок ток, ако роклята е модел за студените месеци, за предпочитане стилето, или сандали на висок ток, ако миди роклята е лятна. В никакъв случай не избирайте ниски обувки.

Дълга рокля

Ако моделът на роклята е по-небрежен и материята е тънка и лятна, тогава може да изпробвате различни комбинации с обувките – и нисък, и висок ток. Когато роклята е плажна, най-добре изглежда със сандали, дори на платформа, кецове или балеринки.

При официалните поводи е задължително дългата рокля да се съчетае със затворена обувка на висок ток с дължина 8-10 см или сандали с отворени пети и пръсти на висок ток и с бляскави детайли.

Ако моделът на официалната рокля е без презрамки, то сандалите на висок ток трябва да бъдат с каишки. Ако е разкроена надолу – обувките са на висок ток, а сандалите трябва да са със затворени пръсти.

Как да съчетаем цветово роклята и обувките?

Най-важното правило, което трябва да запомните е, че цвета на обувките винаги трябва да допълва цвета на роклята, а не да се конкурира с него.

Ето някои подходящи комбинации:

 • Синя рокля – изглежда добре с бели, жълти, оранжеви и червени обувки;
 • Бяла рокля – подхожда най-много на бели обувки и черни, но само при условие, че имате аксесоари в черен цвят;
 • Зелена рокля – перфектно се съчетава с бежови и кафеви обувки. По-смелите дами могат да се спрат на жълти;
 • Розова рокля – интересна е комбинацията с оранжеви обувки, но може да заложите на класиката, избирайки бели;
 • Червена рокля – изглежда чудесно с бежови обувки, но може да ги заместите и с черни;
 • Жълта рокля – най-много й подхождат белите обувки.

И още…

 • Деловият стил е олицетворение на консерватизма, затова избягвайте да носите светли обувки в офиса, както и многоцветни рокли;
 • Не комбинирайте всичките си рокли с черни обувки;
 • Обувките и чантата могат да бъдат в различни цветове, но е добре да са от една и съща материя;
 • Цветовете на роклята и обувките не трябва да са абсолютно еднакви;
 • Тъмните рокли е добре да се съчетават с ярки цветове обувки или такива с животински мотиви, например;
 • Многоцветните рокли трябва да са в комбинация с черни обувки.
 • Ако носите чорапогащи с отворени обувки, запомнете, че шевовете не трябва да се виждат, а материята да не е твърде прозрачна;
 • Основното правило при чорапогащите е те да не са по-светли от обувките. Единственото приемливо изключение е комбинацията от черен чорапогащник и черни обувки, при която има и бонус – издължава визуално краката.
 • Обувките трябва да са поне един нюанс по-тъмни от роклята;
 • Сребристите обувки подхождат на черни, бели, сини и лилави рокли, а златистите – на червени, зелени и кафеви.

 

 

Свързани продукти

Меню

Профил

Създайте безплатен акаунт, за да запазите любими елементи.

Влез

Създайте си безплатен профил, за да ползвате списък с желания

Влез